Alles over Sicilië, de smeulende Etna en de fantastische wijnen van Cottanera

Doos Barbazzale Sicilia Bianco (6 flessen)

Sicilië (eigenlijk Sicilia) is een Italiaans eiland – het grootste – in de Middellandse Zee. Het ligt ten zuidwesten van de op het Italiaanse vasteland gelegen regio Calabrië, en ten noordoosten van het Noord-Afrikaanse land Tunesië. Door zijn strategische ligging in het midden van de Middellandse zee is Sicilië door vele volkeren veroverd die een stempel op de cultuur hebben gedrukt. Hierdoor heeft het eiland zijn eigen rijke en unieke cultuur ontwikkeld, op het gebied van kunst, muziek, literatuur, architectuur, religieuze tradities en haar eigen keuken.

Op Sicilië heerst een Middellandse Zeeklimaat met warme zomers en zachte regenrijke winters. Aan de kusten is de gemiddelde temperatuur ’s zomers 26 °C en ’s winters 10 °C. In het zuiden kan de temperatuur stijgen tot 40 °C door de hete lucht afkomstig uit de Sahara (Sirocco). In het binnenland is het in vergelijking met de kustgebieden koeler. Hier liggen de gemiddelde temperaturen rond de 19 °C in de zomer en 5 °C in de winter. Van mei tot september valt er, op enkele stortbuien na, nauwelijks neerslag op Sicilië. Van oktober tot februari valt de meeste neerslag, voornamelijk in de noordelijke gebergten.

De beroemde Etna vulkaan van Sicilië is meer dan 3.000 meter hoog. Het is de op één na meest actieve vulkaan van Europa (de meeste actieve vulkaan is de Stromboli). Bijna elk jaar zijn er wel uitbarstingen, de meest recente is tijdens dit schrijven eind mei 2021 geweest. Door deze activiteiten verandert de hoogte van de vulkaan ook continu.

Op noordhelling van deze vulkaan worden verschillende (inheemse) druivenrassen verbouwd. De frisse zachte witte wijnen zijn afkomstig van de druivenrassen; carricante en catarratto. De belangrijkste druif voor rode wijnen en rosé is nerello mascalese. De zwarte vulkanische bodem is zeer geschikt voor de wijnbouw van deze inheemse druivenrassen. De witte wijnen zijn goede begeleiders van gegrilde vis en wit vlees terwijl de rode wijnen graag gedronken worden bij pastagerechten, groente gerechten en ze zijn ook heerlijk bij inktvis!

Guglielmo Cambria van Cottanera veranderde in 1990 een hazelnoot boomgaard in een wijngaard. Hij was één van de eersten die grote potentie zag in de Etna bodem. Zijn wijngaarden liggen in Castiglione di Sicilia. Ze hebben een noordelijke oriëntatie en groeien op lavagesteente, ongeveer 700 meter boven zeeniveau. Er is geen bewateringssysteem aangelegd en alles wordt met de hand gedaan. Zo wordt er nog steeds, volgens traditie op de Etna, geoogst door vrouwen. Guglielmo begon met internationale druivenrassen en besloot na een aantal jaren verder te gaan met lokale druivenrassen: nerello mascalese, nerello cappuccio en carricante.

Toen Guglielmo stierf nam zijn broer Enzo het bedrijf over samen met zijn kinderen Mariangela, Francesco en Emanuele. Tegenwoordig omvat het bedrijf 100 hectare waarvan 65 is aangeplant met druiven. Sinds 2011, na aanpassing van de Etna DOC, is het mogelijk om de herkomst c.q. ligging van de wijngaard aan te geven op het etiket. Deze wijngaarden (contrada’s), Cottanera, Diciassettesalme, Calderara, Zottorinoto en Feudo di Mezzo, zijn vergelijkbaar met een cru en benadrukken het terroir van de Etna.

Bekijk hier al hun fantastische wijnen!