Oudjaarsavond & Champagne

Oudjaarsavond & Champagne

Traditiegetrouw vieren we oudjaarsavond met een glas Champagne. Champagne is dé wijn die bij uitstek geschikt is voor viering van feestelijke gebeurtenissen. Een bijzondere wijn, puur, verfijnd, authentiek, met signatuur, gemaakt met passie & ambachtelijkheid. Maar ook in de Champagne geldt: er zijn net zoveel kwaliteiten als producenten.

Een paar feiten op een rijtje:

De Champagne streek (alléén dit gebied in Frankrijk mag haar mousserende wijn Champagne noemen) telt ongeveer 15.000 Champagneboeren en 350 Champagnehuizen. Voerden van oudsher de traditionele grote huizen de boventoon, appellerend aan gevoelens van grandeur, chique, luxe, gelukzaligheid en feestelijkheid, vandaag de dag is er een opkomst van gedreven producenten bij wie het vooral om het product gaat.

In de streek worden drie druivenrassen gebruikt: naast de bekende rassen Pinot Noir en Chardonnay, ook  het minder bekende ras Pinot Meunier. Blanc des Blancs Champagnes worden alleen gemaakt van het witte druivenras Chardonnay, terwijl Blanc de Noirs Champagnes worden gemaakt van de blauwe druivenrassen Pinot Noir en/of Pinot Meunier.

Jaarlijks worden ongeveer 250 miljoen flessen Champagne geproduceerd, waarvan circa de helft in Frankrijk blijft en de rest geexporteerd wordt naar andere landen. Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Duitsland zijn de grootste exportlanden. Wij Nederlanders drinken ongeveer 0,02 liter Champagne* per persoon per jaar, wat gemiddeld ongeveer neerkomt op 1 keer in de 5 jaar een glaasje.

Zin gekregen in een glas? Wij prijzen ons gelukkig met een aantal authentieke en kwalitatief sterke Champagneproducenten. Kijk in onze webshop voor een selectie uit ons assortiment of kom naar de winkel om al onze Champagnes te kunnen bewonderen.

*Bron: GfK Panel Services Benelux B.V. / Productschap Wijn (2012/2013)

© Copyright 2017 B.J. de Logie Wijn | Site made with ♥ by Pingwin