Clos des Papes - een schitterend bezoek aan Vincent Avril in Châteauneuf-du-Pape

Clos des Papes - een schitterend bezoek aan Vincent Avril in Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape is één van de drie bekendste appellaties van Frankrijk. Slechts 10% van de productie is van hoge kwaliteit. Clos des Papes is een van de grootste namen in Châteauneuf-du-Papes. Het domaine telt 35 hectare verspreid over 24 percelen. De kwaliteit van Clos des Papes zit hem in de ongelooflijk lage rendementen, het terroir en keuze van Vincent Avril om maar één cuvée te willen maken.

Vincent Avril vertelt dat na de dood van zijn vader Paul in 2009 hij het domaine met dezelfde filosofie en overtuiging en toewijding voortzet:  "ons partnership was heel bijzonder en waardevol en ik heb veel van hem geleerd."

 

Van de rode Châteauneuf maakt hij één cuvée, een assemblage van verschillende cépages en terroirs. De bodem van een perceel 'les Cailloux' (stenen). Grenache, houdt meer warmte vast dan de ‘klei’ grond van de Rayas, daar geeft de Mourvèdre meer elegantie. Ook gebruikt Vincent alleen fouders en geen barriques, hij wil de smaak van hout en tannines niet laten overheersen.

De blend verschilt jaarlijks, afhankelijk van de condities, en bestaat uit 65% Grenache, 20% Mourverdre, 10% Syrah en 5% Counoise. De Grenache is pas rijp bij 14% alcohol en Syrah en Mourvèdre zijn rijp bij 13% alcohol. Vincent gebruikt daarom naast de Grenache een aanzienlijk deel Mourvèdre (van oude stokken) om de wijn niet te hoog in alcohol te laten komen en het kan helpen om de wijn iets frisser te maken. Volgens Vincent zijn jaargangen als personen met elk hun eigen karakter en signatuur, er bestaan in zijn beleving geen slechte jaren, sommige zijn lichter en andere moeten langer rijpen. Ook maakt Vincent een zeldzame witte Chateauneuf-du-Pape. Hij gebruikt 6 druivenrassen in gelijke delen. Hij gebruikt geen hout en de wijn krijgt geen malolactische gisting en houdt dus voldoende frisheid.

In de kelder begonnen we met het proeven van rood en eindigden met wit:

2015 - fust monster 22 hl/ha, fluwelig zacht met zwoele kersen en fijne tannines, spannend.
2014 - elegant jaar, Bourgogne achtig,kruidig en zure kersen (kan goed ouderen).
2012 - 18 hl/ha! Volgens Vincent een van de mooiste wijnen die hij heeft gemaakt, nu nog gesloten en stevig in de tannines.
2011 - heel open, eerder op dronk dan 2012, veel structuur, prachtig fruit met sap.
2009 - meer manlijk jaar, vol gespierd en aards 18/hl ha.
2008 - was een lastig jaar (meeldauw), maar als je wacht en geduld hebt zie je dat de wijn zich nu heel mooi ontwikkeld heeft met genoeg spanning en Fruit,. Terwijl In de Bourgogne is 2008 vaak te licht bevonden.
2006 - veel donker fruit, meaty, zwarte olijven. 15 % alc maar perfect in balans.
2000 - warm jaar, bladeren klassieke Chateauneuf, rijp veel materie, truffel…
1995 - Vincent maakt zelden deze wijn open want hij wil wachten en wat denk je? Nòg te jong, gesloten, nog paarsrood bijna geen evolutie, ongelooflijk.  

Hierna mogen we nog 7 jaargangen wit proeven van 2016 tot 1996 (20 jaar!). De gebruikte druivenrassen: Grenache Blanc, Rousanne, Clairette, Bourboulenc en Picpoul. Oudere witte Châteauneufs veranderen sensationeel mooi naar bijna Rieslingachtige wijnen met een petroltoon en met een prachtige kruidige toets.

2016 - een rijk en krachtig jaar, maar met voldoende frisheid door gebruik van Bourboulenc en Picpoul 2015 hebben we niet geproefd maar vergelijkbaar met 2016.
2014 - schitterend fruit en complexe wijn. 
2009 - gekonfijt fruit, honing en amandeltoon (heerlijk bij kreeft en kip).
2008 - rond gekonfijt fruit met mooie minerale toon, lange afdronk.
2005 - kruidig, mineraal bijna Rieslingachtig, heel fijn…en na 30 minuten een explosie van aroma’s ongelooflijk!
2001 - romig vol rijp fruit en sterk aanwezige honingtoon.
1996 - bij deze wijn moesten we meteen aan crème brulée denken, zacht romig rijp en fijn, super!

Beduusd staan we na een paar uur weer buiten en keren terug in de gewone wereld. Wat een geweldige wijnen maakt deze man. Vincent heeft ons beloofd naar Amsterdam te zullen komen voor een proeverij/masterclass in het najaar. We houden u op de hoogte!

De kwaliteit van Clos des Papes zit hem in de ongelooflijk lage rendementen, het terroir en keuze van Vincent Avril om maar één bijzondere cuvée te willen maken!

© Copyright 2017 B.J. de Logie Wijn | Site made with ♥ by Pingwin