Onno Kleyn over de Monastrell van Casa Castillo

Onno Kleyn over de Monastrell van Casa Castillo

Onno Kleyn drinkt een broeierig Mediterraan type: fors maar lenig, een wijn om je beste biefstukken van commentaar te voorzien. Laat je verleiden; mij beviel het uitstekend.

"Rood Bandol, in Zuid-Frankrijk, betovert hij vrouwen en mannenonder de naam Mourvèdre, maar Spanje is zijn thuisgrond. Deze 2014 zit uiteraard fors in de aftershave, ruikt naar zwart fruit en een vleug rook, en komt voor zijn jeugd opmerkelijk volwassen over. Fors maar lenig, een wijn om je beste biefstukken van commentaar te voorzien. Laat je verleiden; mij beviel het uitstekend."

Casa Castillo - Monastrell

In 1941 verwerft Don José Sánchez-Cerezo de ‘Finca Casa Castillo’, voor de verbouw van Rozemarijn. Op het landgoed bevond zich een Bodega gebouwd door de fransen in 1870. In 1985 begint Nemesio, de tweede generatie, met het herstellen van de wijngaarden en introduceert nieuwe variëteiten. De Bodega wordt verbouwd en in 1993 wordt de eerste wijn op de markt geïntroduceerd: Casa Castillo Crianza 1991. Het landgoed bevindt zich op het plateau van Jumilla in het noordelijke deel van de regio Murcia. De wijngaarden liggen op de schaduwzijde van ‘la Sierra del Molar’ op steile hellingen die tot aan 760 meter reiken. Naast druiven worden ook amandelen en olijven verbouwd. Het grootste deel van de wijngaarden is beplant met de autochtone variëteit Monastrell.

De druiven die gebruikt worden voor de Monastrell van Casa Castillo zijn afkomstig uit de vallei, de lager gelegen wijngaarden. De korte gisting vindt plaats na een inweking in roestvrijstalen tanks en is temperatuur gecontroleerd. Daarna krijgt de wijn een korte opvoeding op Frans en Amerikaans eiken, om zo een frisse wijn te verkrijgen waarin de primaire aroma’s van de Monastrell de hoofdrol spelen: heerlijk sappig zwart kersenfruit en kruiderij.

© Copyright 2017 B.J. de Logie Wijn | Site made with ♥ by Pingwin