Niek Beute over de Chardonnay

Niek Beute over de Chardonnay

Niek Beute over de Chardonnay: het imagoprobleem van een druif. Te pas en te onpas hoor ik mensen zeggen: ik heb zin in een chardonnaytje. Chardonnay is voor vele mensen al lang geen druif meer, maar een merk.

"Orde en structuur, het kenmerkt de mens. Alles en iedereen word gecategoriseerd en in een hokje gestopt. En dat terwijl we allen een enorme drang hebben tot individualisme. Het uniek zijn en bovenal als uniek beschouwd willen worden. We willen niet als een kuddedier gezien worden, maar ook het comfort van een groep ervaren. Ook in de wijnwereld heerst er een enorme behoefte tot het categoriseren en groeperen van de diverse wijnen. Het zijn de handvaten die helpen om de juiste fles te kiezen, maar ook voor menig vooroordeel.

Voor mij zijn wijnen als persoonlijkheden waar iedere wijn zijn karaktereigenschappen heeft. De druivenrassen zijn mede verantwoordelijk voor het karakter. In het hokjes-denken scheren we makkelijk vele wijnen over een kam. Wijnstijlen indelen op basis van het druivenras is erg oppervlakkig. Het is ook niet dat alle mensen met stijl haar, hetzelfde karakter hebben.

De meest gebagatelliseerde druif is toch wel Chardonnay. Te pas en te onpas hoor ik mensen zeggen "ik heb zin in een chardonnaytje". Chardonnay is voor vele mensen al lang geen druif meer, maar een merk. Een imago, dat wereldwijd wordt gebruikt. Wat eigenlijk wordt bedoeld met ‘een chardonnaytje’, is een boterige, mollige, aromatische wijn met weinig zuren en stevige houttonen.

Het is een omschrijving van een dominante wijnmaker, maar zeker niet van de druif. Het vetje, de molligheid en de houttonen zijn ontwikkeld in de kelder en niet in de wijngaard of druif. Ooit ontstaan om tekortkomingen en fouten in wijnen weg te moffelen. Hetgeen niet wil zeggen dat deze wijnen niet over een bedwelmende charme beschikken.

De reden dat Chardonnay dit wereldwijde imago heeft gekregen komt juist voort uit zijn dienstbaarheid. Het is instaat om lazerscherpe Chablis te produceren, maar ook dik opgemaakte boterbabbelaars voort te brengen. Het is een soort kameleon, met al zijn aanpassingsvermogen. Overal aangeplant, op alle bodemsoorten en in alle klimaten. Er is dan ook geen andere druif dat je in alle talen hetzelfde riedeltje kunt laten zingen.

Al snel neig je te drinken dat Chardonnay een meeloper is zonder eigen karakter. Chardonnay heeft geen karakterprobleem, wijnmakers helaas wel. Door constante interventie en bemoeienis wordt het karakter van de druif ondergesneeuwd.

Gelukkig is de er een tendens naar transparantere wijnen, dus zonder opsmuk!! Steeds meer wijnmakers maken zich los van de imagodruk. Veelal gevestigd in dunbevolkte gebieden. Bugey is zo’n plek. Hier in de Savoie gaat alles om de bergen de ruimte en de heldere lucht.

Domaine Trichon toont dat Chardonnay alles behalve dik en arrogant hoeft te zijn. Het is juist een heldergeestige wijn, waar kruidigheid het ritme bepaalt. Daar waar de spanning in de ruimtelijkheid van de wijn zit. Als de stiltes tussen twee muzikale noten.

Voor iedereen die Chardonnay lief heeft, proef deze Bugey eens. En kom erachter er achter wat de kameleon zijn eigen kleuren zijn."

Groet,
Niek 

© Copyright 2017 B.J. de Logie Wijn | Site made with ♥ by Pingwin