Hubrecht Duijker over Weingut Salomon Undhof

Hubrecht Duijker over Weingut Salomon Undhof

Hubrecht Duijker over Weingut Salomon Undhof: vanaf het terras voor de hoog gelegen, imposante Stift Göttweig heb je een riant uitzicht over de barokke stad Krems, het Donau-dal en de wijnstreek Kremstal, westelijk van Wenen. Het is een gebied dat uiteenlopende terreinen kent, zo legt een Benedictijner kloosterling uit.

"Vanaf het terras voor de hoog gelegen, imposante Stift Göttweig heb je een riant uitzicht over de barokke stad Krems, het Donau-dal en de wijnstreek Kremstal, westelijk van Wenen. Het is een gebied dat uiteenlopende terreinen kent, zo legt een Benedictijner kloosterling uit. Klei, zand, graniet, leisteen, kiezel en dikke lagen löss, alles komt voor, op ongeveer 2300 hectare. Vandaar dat de hellende akkers van wijngoed Salomon Undhof, al eeuwenlang gevestigd in Stein an der Donau (verlengde van Krems), naast löss ook leisteen en verweerd graniet bevatten. Eigenaar Bertold Salomon – hij vertegenwoordigt de zevende generatie – toont zijn bezoekers graag de verschillen. Want die bepalen in hoge mate het karakter van de wijnen. En passant wijst Bertold (links) ook op het gras dat milieuvriendelijk tussen de druivenstokken groeit, met als doel de bodem vitaal te houden en wortels dieper te doen groeien. De statige Undhof, ooit behorend aan Kapucijners, oogt van buiten nog als vroeger, maar in de kelder staat het modernste materieel. Waaronder roestvrijstalen gistingstanks en slimme koelapparatuur. Voordat de fermentatie begint, laat wijnmaker Thomas Ganser – die vijf jaar woonde en werkte in Nieuw-Zeeland, en nu drie jaar voor Bertold – de most zichzelf klaren gedurende 24 uur. Helemaal helder mag het druivensap niet worden ‘anders verliezen we te veel’. En na de gisting blijven de wijnen, uitsluitend witte, zo lang mogelijk in contact met het fijne gistingsbezinksel. Want dat geeft ze extra aroma.

De grote specialiteit van het domein (15 hectare in eigendom, 15 gepacht) is Riesling, aangezien ongeveer 60 procent van de percelen met de zo hetende variëteit werd beplant. De opwekkende, enigszins naar bloemen geurende Steinterrassen Riesling 2014 presenteert zich bijna net zo knisperend en rassig als een mooie Mosel, zij het met iets meer body plus plezierig wat fruit van groene vruchten en frisse citrus (€15). Specialiteit nummer twee is Grüner Veltliner. De Amerikaanse importeur van Salomon Undhof zei eens over de gelijknamige druif: ’Als sauvignon blanc en viognier een kind zouden hebben, was dat grüner veltliner geweest.’ De eerste variant die Thomas laat proeven is de Franciscus Grüner Veltliner 2014. Hartig, fruitig, licht kruidig, zuiver, elegant en opwekkend tegelijk: Kremstal op zijn kostelijkst (€13). Van de andere soorten valt de Lindberg Grüner Veltliner 2013 op, steviger, milder, maar wel met een frisse kern, alsmede wat notigheid. Het zou een aardig alternatief voor een goede Chardonnay kunnen zijn (€24,50). Tot slot is er de droge Gelber Muskateller 2013, herkomstbenaming Niederösterreich, een frisse, lichte, want slechts 11 procent alcohol bevattende, druivige muskaatwijn die in zijn aroma ook wat grapefruit heeft, zalig als zomers aperitief (€15). De importeur is www.delogie.nl in Amsterdam.” 

- Hubrecht Duijker - maandmagazine juli 2015

© Copyright 2017 B.J. de Logie Wijn | Site made with ♥ by Pingwin