Hilary Akers over de Lalama van Dominio do Bibei

Hilary Akers over de Lalama van Dominio do Bibei

Hilary Akers over de Lalama van Dominio do Bibei in In het glas: Munt en dennen. Dit is een verfijnd, ingetogen en zuiver krachtpatsertje.

"Munt en dennen. De Lalama in een unieke wijn met fris fruit en structuur. Hij wordt pas na een jaar of drie op de markt gebracht. Eerst rijpt hij 21 maanden in grote houten vaten, daarna achttien op fles. Het hout is aanwezig, maar zo mooi gedaan. Dit is een verfijnd, ingetogen en zuiver krachtpatsertje. Het aroma is muntfris met koel rood fruit en dennengeur. De bitters zijn streng maar zacht, de mineralen tintelen en hij is o zo sappig."

Dominio do Bibei

De regio Ribeira Sacra is gelegen in het binnenland van Galicië in het noordwesten van Spanje. De terrassen zijn aangelegd door de Romeinen. De steile wijngaarden lopen direct af naar de rivier de Sil, die voor koeling zorgt. De bodem is hier van steen met maar weinig bouwgrond. De meest aangeplante druivensoort is de Mencía. Dominio do Bibei ligt in de D.O. Quiroga-Bibei, een subzone van de DO Ribeira Sacra. Zoals het gehele gebied treft men ook hier een spectaculair berglandschap met steile wanden die de rivier volgen. De D.O. Quiroga-Bibei is echter nog droger en ruwer dan de andere subzones. Javier Dominguez heeft besloten om juist hier de ooit grootse wijngaarden in ere te herstellen. Het domein meet 125 hectare waarvan op dit moment 45 beplant is. De oude terrassen worden hersteld en zullen dan ook beplant worden. Javier werkt vanuit soberheid en respect voor de geschiedenis van het land. Hij heeft de bekende wijn consultants Sarah Perez en René Barbier ingeschakeld om samen de beste manier te vinden om het resultaat te bereiken dat hij voor ogen had. Hij werkt niet met roestvrijstalen tanks maar met houten en cementen kuipen, met het oog op het herontdekken van wat er al was. Wijnmaakster Laura Lorenzo heeft gelijke ideeën. Zo volgt zij veel van de opvattingen van de biodynamische wijnbouw om de puurst mogelijke expressie te krijgen van het terroir.

© Copyright 2017 B.J. de Logie Wijn | Site made with ♥ by Pingwin