Het mooiste van de Languedoc

Het mooiste van de Languedoc

Na een dip in het midden van de twintigste eeuw is met de oprichting van de Vin de Pays d’Oc in 1987, die een ongekend succes is geworden het tij gekeerd en worden er nu weer topwijnen geproduceerd. Jonge, enthousiaste wijnmakers komen hier om de beste gronden te kiezen voor hun nieuw op te richten domaines.

Languedoc-Roussillon is het grootste wijngebied van Frankrijk. Het strekt zich langs de zuid-oostkust uit vanaf de Rhône tot aan de Pyreneeën. Het droge klimaat en de vele zonuren vormen ideale omstandigheden voor het maken van kwaliteitswijnen. Ten tijde van de Romeinse overheersing waren de wijnen uit deze regio al bekend en geliefd. Na een dip in het midden van de twintigste eeuw is met de oprichting van de Vin de Pays d’Oc in 1987, die een ongekend succes is geworden het tij gekeerd en  worden er nu weer topwijnen geproduceerd. Jonge, enthousiaste wijnmakers komen hier om de beste gronden te kiezen voor hun nieuw op te richten domaines. De streek kenmerkt zich door wijnen die zich misschien het best laten omschrijven als traditionele terroir wijnen. Fitou was de eerste AOC, opgericht in 1948, gevolgd in de jaren tachtig door onder andere de AOC Coteaux du Languedoc, nu kortweg Languedoc. Picpoul de Pinet is het meest recent toegevoegd als AOC, namelijk in 2013.

Hoofdstad van de regio Montpellier kent een geschiedenis die dan weer heel woelig is dan weer heel rustig. Ontstaan in de Middeleeuwen, stond zij aan het begin van een periode van hoge economische en culturele groei. Kosmopolitisch vanaf haar ontstaan, was zij al snel een centrum van kennis. Maar, dieper  getroffen dan de andere grote steden door de crisis 14e en 15e eeuw, heeft zij zich nooit volledig hersteld als het belangrijkste economische centrum, maar haar intellectuele en religieuze betekenis zijn haar nooit afgenomen. De stad staat bekend om de relaxte levensstijl en de laatste dertig jaar vooral ervaart zij weer een sterke groei. De charme van de historische straten die nog volledig in tact zijn, zijn een belangrijke bijdrage aan haar aantrekkingskracht.

Het is in Montpellier dat de bekende Chef’s en tweelingbroers Jacques en Laurent Pourcel, zich gevestigd hebben met ‘Le Jardin des Sens’, een Michelin-sterren restaurant met hotel. De broers Jacques en Laurent zijn de zoons van wijnmakers en opgegroeid aan de kust van de Middellandse Zee. Zij hebben van hun passie hun werk gemaakt. Bekend om hun Zuid Frans geïnspireerde gerechten, die culinaire grenzen verleggen, maar trouw blijven aan traditie, hebben zij zich in de afgelopen jaren ontwikkeld als ware ambassadeurs van de Franse gastronomie. Twee terugkerende woorden die hun keuken omschrijven: eenvoud en product. Zij zoeken hun eigen leveranciers, kleine boeren, vissers en de beste producenten.

Bij deze twee illustere chefs heeft Nederlander Joris Bijdendijk, chef van het bekende Amsterdamse RIJKS restaurant, een aantal jaren als sous-chef gewerkt en geleerd. Joris is in heel Nederland bekend geworden, doordat hij de finale haalde van de Franse versie van het tv programma TopChef. Joris is altijd gepassioneerd geweest van koken en heeft op zijn 16e een plan geschreven met daarin het doel binnen 10 jaar in een frans top restaurant te werken.

© Copyright 2017 B.J. de Logie Wijn | Site made with ♥ by Pingwin