Herfst in de Champagne!

Herfst in de Champagne!

We zijn net terug van een kort maar zeer geslaagd bezoek aan onze producenten in de Champagne. Nog geen vijf uur rijden vanaf Amsterdam. Als we net voor donker het dorp Cramant binnen rijden hangt de mist als een koude sluier over de geel en rood gekleurde wijngaarden. De druiven zijn al geoogst en de nieuwe wijn is in de maak, een ideaal moment om een bezoek te brengen aan de kelders.  Om een speciale champagne voor de feestelijke decembermaand te kiezen hebben we de beste boeren uitgekozen, veel geproefd en ook al gekocht. Binnenkort komen we met het resultaat!

Noteer alvast: zaterdag 26 november de wijnproeverij bij De Logie.

Bij aankomst eerst eten en een mooie fles bestellen (in Les Avizes van Corinne en Anselme Selosse) en de agenda doornemen. De volgende morgen beginnen bij onze ouwe getrouwe Jean François Clouet in Bouzy. Een gepassioneerd wijnmaker met eigen wijngaarden in en rondom het grand cru dorp Bouzy (Montagne de Reims) waar de pinot noir koning is. De champagnes van de pinot noir zijn karaktervol en structuurrijk, dit komt mede doordat de bodem ijzerrijk is. Gedreven en enthousiast vertelt Jean François over zijn nieuwe vintages. De 2006 ‘Clos de Bouzy Grand Cru' is alleen op magnum te krijgen, gemaakt van 100 % pinot noir van ommuurde wijngaard met hele oude stokken. Ook moeten we zijn nieuwe kelders verderop in het dorp bewonderen. 

De tijd vliegt en we moeten snel door naar het volgende adres in Cramant, naar Jacques Diebolt-Vallois. Isabelle en haar vader ontvangen ons warm en we proeven hun hele gamma wijnen. Cramant (ook een grand cru dorp) ligt in de Côte des Blancs waar de chardonnay alleenheerser is. Champagnes van deze druif zijn fijner en romiger. De top cuvée, de millesimé hier heet ‘Fleur de Passion 2007’ en is onweerstaanbaar lekker!  De vin de réserve rijpt zes maanden op tien jaar oude Puligny-Montrachet vaten en heeft geen malolactische fermentatie gehad en kan daardoor heel goed ouderen.

De werkdag wordt afgesloten met een eenvoudige doch voedzame maaltijd in Bistrot Le 7 in Epernay, waar ze elke maand een wisselend champagnehuis uit magnum schenken, dit keer Claude Cazals (blanc de Blancs) uit Le Mesnil-sur-Oger. Wat een vak!

De volgende dag hebben we het gebied Vallée de la Marne verkend, hier wordt meer pinot meunier aangeplant. Deze druif heeft een heel bloemig aroma, is minder zuurrijk en geeft met de pinot noir prachtige resultaten. De dorpen hier hebben geen grand cru status maar veelal premier cru, zoals Cumières en Oeully. Verder naar het noorden  en onder de rook van Reims liggen  Ecueil, Ville-Dommange en Chamery dan ben je weer terug in de Montagne de Reims.

Wij bezochten negen champagneboeren die het er allemaal over eens waren dat de kwaliteit van de oogst 2016 heel goed was. Helaas was het slechte nieuws dat de oogst minstens een kwart lager is uitgevallen door de slechte weersomstandigheden in het voorjaar.

 Van proeven krijg je trek dus een stop in Reims bij de beroemde Brasserie Boulingrin was geen straf!

- Tekla

© Copyright 2017 B.J. de Logie Wijn | Site made with ♥ by Pingwin