Genieten in Piëmonte: Barolo en Tartufo

Genieten in Piëmonte: Barolo en Tartufo

Wat een geweldig gebied met geweldige wijnen! En het was schitterend herfstweer. Afgelopen week, de tweede week van november, bezochten wij de wijngaarden van het Barolo-gebied, hieronder een kleine sfeer en foto impressie.

Onze eerste stop was bij het huis Elio Altare. Zij verzorgden voor ons een prachtige proeverij en rondleiding. De oogst was net binnen en vooralsnog was iedereen ontzettend tevreden over de kwaliteit. We proefden: Barolo 2010; nu nog erg gesloten, maar veel belovend, Barolo 2011; nu al heel goed drinkbaar en zeer aangenaam door een koele zomer en een warm najaar.  En Barolo 2009 Cru Cerretta : zwoel, krachtig, kruidig en met koffietonen.

Het volgende wijnhuis was Alessandria. De eigenaar Gianfranco had ons uitgenodigd voor een typisch Italiaanse lunch met heerlijke salami en kazen. We proefden  Barbera, Nebbiolo en Barolo uit 2012, Zacht, lichte, toegankelijke tannines door een warme zomer, een aangenaam en zacht jaar. De Barolo Cru San Giovanni 2012: complex, romig en fluweelzacht. En tot slot Barolo San Giovanni 2004:  vergelijkbaar mooi rijp  gekonfijt fruit, kersen en tabak, een geweldig glas!

Als afsluiting  van ons bezoek mocht de proefgroep mee met truffelboer Gianni en zijn bekwame speurhonden op truffeljacht* vlakbij Roddi. Dit jaar is de kwaliteit van de truffels iets minder door de té warme zomer, maar toch nog zeer de moeite waard!

Tekst en foto's: Tekla Lodder 
Redactie: Saskia Bunschoten

© Copyright 2017 B.J. de Logie Wijn | Site made with ♥ by Pingwin