Fascinerend Bourgogne

Fascinerend Bourgogne

Het fascinerende Bourgogne heeft een lange wijngeschiedenis. Kort na het begin van onze jaartelling legden de Romeinen hier als eersten wijngaarden aan. Na de val van het Romeinse Rijk zorgden in de 11e eeuw vooral de monniken voor de wederopbouw van de wijnbouw in het gebied.

Met precisie werd gekeken en vastgelegd hoe de verschillende stukken wijngaarden verschillende wijnen voortbrachten. De monniken hadden de tijd en de ervaring om te onderzoeken, te experimenteren, te vergelijken en om hun resultaten vast te leggen. Zo ontdekten zij bijvoorbeeld het belang van terroir (de combinatie van de bodemsoort, de ligging van de wijngaard en het klimaat) voor de ontwikkeling van de eigenschappen van een druivenras. De wijnen van de beste wijngaarden werden Grand Crus of Premier Crus genoemd (deze indeling geldt ook vandaag de dag nog).

De Bourgogne is (nog steeds) het meest gefragmentariseerde wijngebied in de wereld met meer dan 30.000 wijnboeren en meer dan 100 verschillende appellations contrôlées. Er wordt vooral gebruik gemaakt van twee bekende druivenrassen: de Chardonnay voor witte wijnen en de Pinot Noir voor rode wijnen. Het gebied kent grote verschillen in bodemsoorten en microklimaten. Samen met het koele klimaat zorgt dit voor een optimale rijping van de druiven. Om de kwaliteit van de wijnen op waarde te kunnen schatten, is kennis ter plekke bijna onontbeerlijk, waarbij de naam van producent of handelshuis is net zo belangrijk als de geografie, misschien wel belangrijker.

Door de jaren heen hebben wij persoonlijke banden gesmeed met een aantal boeiende wijnmakers (tevens trouwe en betrouwbare leveranciers) in de Côte d’Or (de Côte de Beaune, de Côtes de Nuits) de Côte Chalonnaise, de Mâconnais en de Chablis. Geen producent waar we niet zelf mee aan tafel hebben gezeten, geen fles die wij niet persoonlijk kennen.

© Copyright 2017 B.J. de Logie Wijn | Site made with ♥ by Pingwin