NPU ofwel door niets overtroffen

NPU ofwel door niets overtroffen

De afgelopen dagen stonden voor ons in het teken van proeven. Naast de Wine Professional die plaatsvond in de RAI, kregen we bezoek van het Champagnehuis Bruno Paillard. We bezochten samen een aantal klanten en proefden voor het eerst de, nét gelanceerde, NPU 2003.

De afgelopen dagen stonden voor ons in het teken van proeven. Naast de Wine Professional die plaatsvond in de RAI, kregen we bezoek van het Champagnehuis Bruno Paillard. We bezochten samen een aantal klanten en proefden voor het eerst de, nét gelanceerde, NPU 2003.

Op de vroege dinsdagochtend arriveerde export manager René Duboys Fresney en kregen we van hem een update over de gang van zaken bij Bruno Paillard: het afgelopen jaar kenden we een mooie zomer, die ondanks de regenval tijdens de oogst, gezonde druiven opleverde. Verder bleek dat de benaming van de Chamapgnestijl Extra Brut vanaf nu ook op het label staat. Voorheen ging de voorkeur uit naar de term Brut. De dosage van de Champagnes verschilt afhankelijk van de cuvée van 3-6 gram per liter en daarmee zijn ze dus allen extra droog. Tot slot, Bruno’s dochter Alice is ook erg actief binnen het bedrijf en neemt langzamerhand steeds meer verantwoordelijkheden over. Uiteindelijk zal zij het bedrijf overnemen maar op dit moment leert ze van haar vader de fijne kneepjes van het vak.

We proefden samen Bruno Paillard’s Première Cuvée, Blanc des Blancs Grand Cru, Rosé Première Cuvée en NPU 2003. De Première Cuvée Extra Brut, bestaat uit 25 jaargangen Pinot Noir (45%), Chardonnay (35%) en Pinot Meunier (20%). De aroma’s doen ons denken aan sinaasappel, rijpe abrikozen en amandelen. De smaak is droog en het rijpe fruit komt, begeleid door een fijne mousse, heerlijk terug.

De Blanc de Blancs Grand Cru is afkomstig van Grand Cru wijngaarden in Le Mesnil sur Oger (4 ha) en Oger (4 ha). Waar de meeste Blanc de Blancs vintages zijn is dit een Blanc de Blancs gemaakt van 25 jaargangen. Smaken van citrus en witte bloemen, toast en amandelen komen je tegemoet. Daarnaast een heerlijk romige mousse.

De Première Cuvée Rosé is ook Extra Brut en heeft een vriendelijke, vers rood fruitkarakter. Citrus, aardbeien en kersen en een zachte mousse maken deze rosé champagne toegankelijk en elegant.

Als laatste proefden we de NPU ‘’Nec Plus Ultra’’ 2003 (Latijns voor: ‘’door niets overtroffen’’). De naam doet u wellicht fronzen maar we kunnen niet ontkennen dat deze fles een beetje bijzonder is. 100% afkomstig van Grand Cru wijngaarden, 100% gevinifieerd in eikenhouten vaten, 12 jaar op zijn afgestorven gistcellen én een unieke jaargang. In het glas een gouden kleur en een complexe samenstelling van aroma’s en smaken. Het rijpe fruit dat de jaargang weerspiegelt staat voorop. Daarnaast heeft het karakters van vanille, kaneel, toast, brioche, hazelnoten, stro, aarde, tabak en honing. Een lange afdronk en fijne mousse kenmerken de kwaliteit van deze champagne.

Met dank aan René Duboys Fresney en Bruno Paillard.

Tekst: Michelle Kamm 
Foto's: Tekla Lodder 
Redactie: Suzanne van Broekhuizen

© Copyright 2017 B.J. de Logie Wijn | Site made with ♥ by Pingwin