I. De vorm van een wijnfles

I. De vorm van een wijnfles

Wijnflessen en labels kunnen soms voor verwarring zorgen. Ze bevatten veel informatie en vertellen ons over de mogelijke smaak en kwaliteit van de wijn.
De vorm van een fles wijn geeft ons een eerste mogelijke aanwijzing over de herkomst van de wijn. Producenten uit onderstaande regio’s zullen voornamelijk en soms uitzonderlijk deze type wijnflessen gebruiken.

Bourgogne
Een fles met een slanke hals en een bolle buik is een typische Bourgogne fles (nummer 1 op de foto). Een wijn uit de Bourgogne zal je nooit in een andere fles tegenkomen. Meer informatie over het classificatie systeem in de Bourgogne en het type wijnen volgt.

Bordeaux
Een slanke fles met rechte schouders is een Bordeaux fles (nummer 2 op de foto). Ook hier geldt dat producenten uit Bordeaux altijd deze flessen gebruiken. Door het klimaat en lokale druivenrassen zijn rode wijnen uit Bordeaux donkerder van kleur en rijker in tannines dan rode wijnen uit de Bourgogne.

Rhône
Een Rhône fles (nummer 3 op de foto) lijkt erg op een Bourgogne fles maar de schouders lopen nóg geleidelijker naar beneden af. De flessen zijn daarnaast vaak iets zwaarder en soms voorzien van een wapen dat in het glas is verwerkt. Dit wapen en het gewicht van de fles geven een exclusieve indruk. Het type wijn varieert

Elzas
Flûtes zijn lange slanke flessen (nummer 4 op de foto) die voornamelijk worden gebruikt in de Elzas. Naast Franse- kennen we ook de Duitse en Oostenrijkse flûtes. Het zijn doorgaans witte wijnen gemaakt van druivenrassen zoals Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Gewürztraminer en Sylvaner. Stijlen variëren van beendroog tot rijkelijk zoet en pas sinds de oogst van 2016 zijn wijnmakers verplicht om de zoetheid te vermelden op het etiket.

Champagne
De champagne fles (nummer 5 op de foto) heeft de vorm van een Bourgogne fles maar is voorzien van dikker glas. Dom Pérignon heeft veel betekent in de ontwikkeling van de champagne zoals we het vandaag de dag kennen. De eerste flessen champagne explodeerden omdat ze de druk niet aankonden en Dom Pérignon slaagde erin de weestand van de fles op de drukkracht af te stemmen. Ook ontdekte hij dat je met een stukje ijzerdraad, ook wel muselet genoemd, de kurk op de fles kon houden.

In andere regio’s zoals de Loire, Languedoc-Roussillon en de Provence maken producenten vrij gebruik van allerlei type flessen en hier zegt het weinig over het type wijn.

Andere algemene uiterlijke kenmerken van de flessen staan hier.

© Copyright 2017 B.J. de Logie Wijn | Site made with ♥ by Pingwin