Bodegas Merayo: concentratie en verfijning

Bodegas Merayo: concentratie en verfijning

Nadat Pedro Merayo 20 jaar met zorg en toewijding voor zijn wijngaarden had gezorgd begon hij zijn eigen wijnbedrijf. In de jaren ’90 begon de wijnbouw in Spanje te groeien, er kwamen veel wijngaarden bij en er werd geïnvesteerd in nieuwe wijnbouwtechnieken.

Bodegas y Viñedos Merayo Nadat Pedro Merayo 20 jaar met zorg en toewijding voor zijn wijngaarden had gezorgd begon hij zijn eigen wijnbedrijf. In de jaren ’90 begon de wijnbouw in Spanje te groeien, er kwamen veel wijngaarden bij en er werd geïnvesteerd in nieuwe wijnbouwtechnieken. De familie Merayo besloot op dat moment weer wijn te gaan maken op hun familie landgoed ‘Finca Miralmonte’, gelegen in Bierzo in het noordwesten van Spanje. Pedro’s uitgangspunt was om met toewijding kwaliteitswijnen te produceren van autochtone druivensoorten. Hij vernieuwde zijn kelder en met de meest moderne technieken maakt hij nu wijn met concentratie en een geheel eigen karakter.

Bierzo D.O. De appellatie Bierzo ligt in het noordwesten van de regio León en omvat ongeveer 3.000 km². Het heeft sinds 1989 een D.O. (Denominación de Origen) status. Het klimaat is vergelijkbaar met Galicië wat betreft regenval maar toont ook overeenkomsten met Castile omdat de temperaturen hoog op kunnen lopen. Met ‘best of both worlds’ heeft Bierzo een uitstekend klimaat voor de wijnbouw. Autochtone druivensoorten zijn hier Mencía, Alicante Bouschet, Doña Blanca, Godello en Palomino. De wijngaarden van Bodegas Merayo liggen op 600-670 meter hoogte en zijn aangeplant met oude stokken Mencia, Godello en een klein gedeelte Doña Blanca.

Wijnen met concentratie en verfijning

De Godello druivenstokken groeien op kleibodems die op de oppervlakte bezaaid zijn met grote keien. Nadat de druiven handmatig zijn geplukt ondergaan ze gedurende 24 uur een schilinweking in roestvrijstalen tanks. Na afloop van de alcoholische fermentatie rust de wijn nog vier maanden op zijn afgestorven gistcellen. Het resultaat is een heldere lichtgele wijn in het glas. Intense aroma’s van groene appel, nectarine, citrusfruit en venkel komen je tegemoet. De duidelijke body en een lichte vettigheid worden in balans gehouden door de frisse zuren. Deze wijn is heerlijk als aperitief of bij zeevruchten en visgerechten.

De druiven voor de Mencía zijn afkomstig van 60-jaar oude stokken. Na de alcoholische fermentatie in roestvrijstalen tanks rust de wijn gedurende zes maanden op zijn dode gistcellen. Het resultaat is een stralend heldere rood-paarse wijn met intense aroma’s van verse bosbessen, kersen, frambozen, cassis, viooltjes en kruiden. Deze wijn komt het best tot z’n recht als het licht gekoeld gedronken wordt en combineert goed met lichte gerechten zoals …

Las Tres Filas wordt ook gemaakt van Mencía (100%). De druivenstokken zijn gemiddeld 100 jaar oud en zijn afkomstig van maar een hectare wijngaarden. De wijn gaat na de alcoholische fermentatie nog zes maanden in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten waar het rust op de eigen lie (afgestorven gistcellen). De wijn gebotteld zonder filtering. Het resultaat is een geconcentreerde wijn met intense aroma’s van aardbeien, zwarte bessen, viooltjes, vanille en tabak. Heerlijk bij rood vlees, wild en stoofschotels.

Naam: Bodegas y Viñedos Merayo

Eigenaar: Pedro Merayo

Appellatie: Bierzo D.O. 

Oppervlakte: 10 hectare

 

© Copyright 2017 B.J. de Logie Wijn | Site made with ♥ by Pingwin