Asperges & wijn

Asperges & wijn

Vanaf half april hebben we ruim twee maanden de tijd om te genieten van dit heerlijke, witte goud. Asperges met botersaus, in een frisse salade of op Aziatische wijze? Je kunt eindeloos blijven variëren. Maar welke wijn schenken we bij welk gerecht?

Het aspergeseizoen is weer officieel geopend! Vanaf half april hebben we ruim twee maanden de tijd om te genieten van dit heerlijke, witte goud. Asperges met botersaus, in een frisse salade of op Aziatische wijze? Je kunt eindeloos blijven variëren. Maar welke wijn schenken we bij welk gerecht?

De keuze voor de wijn hangt van verschillende factoren af. Om te beginnen zijn er veel manieren waarop je asperges kunt serveren en dit bepaalt ook grotendeels de keuze voor de wijn.

Om te beginnen een aantal basis regels:

- Over het algemeen zijn aromatische witte wijnen met een goede zuurgraad de beste keuze. Denk hierbij aan Sauvignon Blanc (Bordeaux of Loire), Pinot Blanc en Riesling (Elzas en Duitsland), Godello, Soave en Verdicchio.

- Witte wijnen die op hout gelagerd zijn kun je beter vermijden. Het oxaalzuur van asperges botst met een te dominante houtopvoeding en dan valt de smaak van de wijn weg. Het zuivere, minerale karakter van Chablis kan dan weer wel!

- Rode wijn drink je alleen bij asperges als de wijn licht en fruitig is, zoals een Beaujolais. Dit combineert vooral goed met gegrilde asperges en gegrild vlees. Wijnen met veel tannines kunnen botsen met de textuur en de lichte smaakintensiteit van asperges.

We hebben een aantal bereidingen van asperges op een rijtje gezet en geven bij elke bereiding een wijn-suggestie:

Klassiek: asperges met ham, ei en botersaus

Deze klassieke bereiding kennen we allemaal. Het gerecht is puur en de smaakintensiteit is licht. De botersaus en het ei maken het geheel wat vettig en de ham zorgt voor hartigheid. Dit gerecht vraagt om een zachte wijn zoals een Pinot Blanc.

Weisser Burgunder - Weingut Mathern - Nahe, Duitsland

Asperges met zalm

Asperges met gebakken aardappeltjes, spinazie en op de huid gebakken zalm. De ziltigheid en grote smaakintensiteit van de zalm gaan goed met een Chardonnay of Viognier. Probeer vooral eens een Chablis, of wanneer het iets gewaagder mag, een pure Chardonnay uit de Savoie.

Chablis - Domaine Pisse-Loup - Bourgogne, Frankrijk

Bugey - Domaine Trichon - Savoie, Frankrijk

Asperges met paprikasaus

Asperges zoals in Spanje met paprikasaus. Garneer met peterselie en serveer met aardappeltjes. Kies hierbij een wijn met dezelfde licht aromatische tonen en zuren, zoals de Godello uit Bierzo. Zie het volledige recept op dekrat.nl

Godello - Bodegas Merayo - Bierzo, Spanje 

© Copyright 2017 B.J. de Logie Wijn | Site made with ♥ by Pingwin